Сериали и риалити предавания онлайн

Menu

Пътят на диктатора: Абсолютна власт / Making A Dictator (2018)

Гледай сериали


Щом диктаторите придобият абсолютна власт, те получават възможността да правят каквото пожелаят. И фокусът който някога е бил върху поемането на властта, сега е върху запазването и. Те ще използват всичко налично за да постигнат целта си. Все едно дали лично богатство, или геноцид. Животът под диктаторски режим научава поданиците: Никой не е в безопасност!

Житейският цикъл на една диктатура е като на всяко друго същество – ражда се, живее колкото може и в един момент умира. Но често след като диктатор е взел властта, приоритетите му се променят, а тактиките му се засилват.

– От своята крепост в дивите планини Сиера Маестра триумфално се появи кубинският лидер Фидел Кастро.

Първо и преди всичко те трябва да си изградят съюзници, а това е трудна задача. За да държат властта в хватката си те се нуждаят от подкрепата на онези които няма да оспорват позицията им. Защото в повечето случаи смятат себе си, независимо колко е подвеждащо, за спасители на държавата.

– Диктатор не е точно професия. Не е нещо за което обикновено имаш амбиции, като да станеш адвокат или счетоводител. Той изисква човек който се мисли за крайно необходим. Диктаторите са склонни към силен нарцисизъм. Освен това имат чувство за непогрешимост и чувство за съдбовност. И тъй като смятат себе си за незаменими, нормалните правила не важат за тях. Те правят каквото е нужно за да внесат ред и сигурност в страната. Но независимо че са абсолютни господари, те трябва да управляват вътрешно-политическата структура съюзявайки се с онези които могат да използват. И елиминирайки заплахите от онези които наистина могат да им се противопоставят.

– Няма формула която да анализира как обществото ще реагира срещу властта. И това се променя в зависимост от времето, от обществото, от политическия момент.

Освен това може да им е нужно да сключат сделки с чуждестранни сили, но не и преди да сложат ред в собствената си къща, като Аугусто Пиночет в Чили.

_ Поне в началото те трябва да имат някаква подкрепа. От политическата им партия, от масово движение, от други лобита, заинтересовани групи или комбинация от всичко това.

Особено им е нужна подкрепа от институции дълбоко вкоренели в културата, като католическата църква през 70-те в Латинска Америка. За да удържи властта в Чили след свалянето на правителството на Алиенде през 73 година, Аугусто Пиночет има нужда църквата да подкрепи режима му. Или поне да не му противостои. Но чия църква точно?

Категория:   Научно-популярни