Сериали и риалити предавания онлайн

Menu

Пътят на диктатора: Приливна вълна / Making A Dictator (2018)

Гледай сериали


Казвам се Амарис Фокс и съм бивш служител на ЦРУ под прикритие. Когато бях на служба, основната ми работа беше борба с тероризма и противодействие на диктатурите в Близкия Изток и източна Азия.

Първият ми досег с диктатура беше като тийнейджър, когато живеех на границата между Тайланд и Бирма и пишех малки неща за BBC. Границата между Тайланд и Бирма е фронтова линия на една гражданска война. нтересувах се от движението за демокрация в Бирма където имаше военен режим начело с диктатора Невин. Ръцете на палача са изцапани с кръвта на много хора. Това беше чиста проба военна диктатура – една от най-лошите в света по онова време. Населението беше изцяло по тяхна власт.

Аун Сан Су Чи води борба срещу хунтата която е отказала да предаде властта.

– Всички знаят, че дългосрочната ми цел е демокрация в Бирма. Демокрация основа на желанието на хората и на подкрепата на хората.

Су Чи постигна убедителна изборна победа, но военните не признаха резултатите и я поставиха под домашен арест. Силите за сигурност хвърлиха в затворите и подложиха на мъчения хиляди демонстранти искащи демокрация.

– Успях да пресека границата и да направя интервю с Аун Сан Су Чи, която беше под домашен арест. С фалшиво брачно свидетелство с един друг журналист се представихме за съпружеска двойка която е на месен месец. Снимахме скрито от раниците си. Знаехме че можем да бъдем арестувани затова планирахме да заснемем един филм примамка който евентуално да бъде конфискуван, а ние да пренесем истинския през границата в Тайланд. Интервюто беше излъчено от BBC На къси вълни и обикновените жители на Бирма можеха да чуят за първи път от 1 година своя демократично избран лидер.

– Ние искаме да покажем, че човешкият дух, със силата на нашите убеждения може да победи диктата на оръжието.

– Беше доста вълнуващо да видиш колко опасни за един военен режим могат да бъдат думите на един свободно избран водач. Известно е, че пътят на всеки диктатор до властта е различен. В историята сме виждали тирани издигнали се в моменти на икономически и военни кризи и обещаващи всичко на всички. Това може да е сигнал, че някой вдъхновяващ водач има склонност към диктатура.

Диктаторите се проявяват под различна форма, но как един човек завзема цялата власт? Кое ни кара да следваме такъв човек? Знаем че диктаторите винаги остават трупове след себе си, независимо от начина по който започват. Но диктаторите не се ражда, те се създават. Историческият момент трябва да създаде възможността.

– Независимо колко умен е един потенциален диктатор, има няколко предварителни условия необходими за да поникне семето на диктатурата.

Диктатори могат да се доберат до властта по всяко време, във всяка страна. Дори и днес.

– Всички ние искаме да мислим, че това няма да се случи отново. Всички ние искаме да мислим че сме се поучили от миналото. Но историята ни учи, че ние не се учим от миналото.

Само като се научим да разпознаваме признаците на една надвиснала диктатура, ние можем да предотвратим нейната поява. Но кои са тези признаци?

Категория:   Научно-популярни